Lepota

Melemi od lekovitog bilja za ožiljke

Da li želite da se oslobodite ožiljaka? Savetujem vam da koristite ulja koja će obnoviti vašu kožu. Među njima su ulje ploda divlje ruže, ulje pasijeg trna i eterična ulja smilja, tamjana i lavande. Oni su potrebni za pripremu lekovitih melema za ožiljke.

Posledica neočekivanih životnih okolnosti su ožiljci. Iako ostavljaju vidljiv trag na koži, ipak možemo da ih ublažimo ili uklonimo alternativnom medicinom. Za to mogu da nam posluže mnogobrojni melemi.

Iako koža ima veliku moć regeneracije, ipak pokjedine povrede mogu da ostave dubok trag na koži. Godinama se koriste biljna i eterična ulja, koja mogu da pomognu u regeneraciji kože.

Eterično ulje smilja

Ovo ulje se koristi u mnogim proizvodima za podmlađivanje, za dubinsku regeneraciju i prolepšavnje kože. U narodnoj medicini se koristio za pravljenje melema za rane. U kombinaciji sa nevenom ovaj melem ima široku primenu u lečenju kože i sluzokože.

Utrljavanjem melema ili eteričnog ulja, uspešno uklanja različite tipove ožiljaka i starih povreda. Uz pomoć njih takođe može da pomogne u lečenju kožnih oboljenja poput psorijaze i ekcema.

Biljka smilje je izuzetno značajna u kozmetici, jer se koristi za proizvodnju krema za bore i staračke fleke.

Eterično ulje pasijeg trna

Eterično ulje pasijeg trna je poznato po tome što ima blagotvorno dejstvo na zrelu kožu. On se primenjuje kod strija i ožiljaka od akni. Sadrži u sebi vitamin C i podstiče proizvodnju kolagena. Dobija se iz cele bobice pasijeg trna pulpe lekovito ulje. Ulje pulpe pasijeg trna sadrži največu količinu tenoida, tokofenola, fitosterola i palitoleinske kiseline u odnosu na druga biljna ulja.

Eterično ulje pasijeg trna štiti kožu od spoljnih uticaja, deluje protivupalno, baktericidno i pomaže u zaceljivanju ožiljaka. On se koristi u nzi zrele kože. Nalazi se u preparatima za sunčanje, pakovanjima za kosu, u kozmetici za bore i za intenzivnu regeneraciju kože.

Eterično ulje lavande

Jedan od najpoznatijih za negu svih tipova kože je eterično ulje lavande. Preporučuje se kao sastojak u svih proizvoda za negu kože. Pomaže kod akni i ožiljaka posle njih.

Eterično ulje lavande predstavlja jedno od najkorisnijih ulja u prevenciji akni. Ulje lavande deluje, tako što zaustavlja bakterije koje prouzrokuju početnu infekciju. Ako dodate malu količinu eteričnog ulja lavande drugim kremama ili mastima za kožu, možete značajno doprineti lečenju akni.

Koristi se još osim za akne i ožiljke i za bore i psorijaze. Kada su rane u pitanju, posekotine i opekotine, ubrzava proces njihovog zarastanja. Za lečenje ekcema, potrebno je u kamilicu da se doda ulje lavande.